Logo KNHS-VNS

SRNC

Student Riding Nations Cup

539347_3109673160079_1360222582_nEen SRNC is een internationale studentenwedstrijd, met een dressuur- een spring- en een gecombineerd klassement. De paarden worden door het organiserende land beschikbaar gesteld en door middel van loten verdeeld over de deelnemende teams. Er wordt gereden volgens een knock-out systeem waarbij de beste van de 3 ruiters op hetzelfde paard doorgaat naar de volgende, steeds zwaardere, ronde. Uiteindelijk wordt er in de finales op Z2/ZZ niveau gestreden om de winst. Wat zo uitdagend is aan deze manier van paardrijden is dat iedereen maar vijf minuten de tijd krijgt om los te rijden voor dressuur of twee hindernissen mag springen voor aanvang van het springparcours.

Er worden zowel team als individuele prijzen uitgereikt voor het springen, de dressuur en het belangrijkste ‘combined’ klassement. Jaarlijks worden de zes beste landen uitgenodigd voor de Golden League van de World Finals. De overige landen komen uit in de Silver League. Deze finales vinden traditioneel plaats met Oud en Nieuw tijdens de laatste SRNC van het jaar.

De eerste dressuurronde is een teamproef, waarbij zowel de individuele ruiters als het team beoordeeld worden. Vanaf de tweede ronde wordt er individueel gereden. In de dressuurfinale staat tevens een kür op muziek op het programma. Voor het springen geldt dat de eerste ronde op stijl beoordeeld wordt, de tweede ronde op fouten en stijl en daarna wordt op tijd en fouten gereden in de derde en vierde ronde.

24752_10150166721725438_864005437_11820114_540632_n

De filosofie van AIEC is ‘One world, one sport, many friends’. Ook het sociale aspect is namelijk een belangrijk onderdeel in de studentenruiterswereld. Nieuwe studentenruiters worden altijd hartelijk opgenomen binnen de AIEC-family. Op die manier zijn al vele internationale vriendschappen en zelfs huwelijken ontstaan. Elke Nations Cup begint met een welkomsfeestje waarbij oude bekenden en nieuwe vrienden elkaar ontmoeten. De tweede avond heeft altijd een thema, waarbij iedereen uitbundig verkleed gaat. De zaterdagavond is traditiegetrouw de gala-avond, inclusief sjiek diner. Om stipt middernacht worden de halve finalisten voor de dressuur en springen bekend gemaakt. Daarna wordt er een speciale versie van het nummer ‘Singing in the Rain’ gezongen, waarbij iedereen op de stoelen staat. Het feest gaat vervolgens nog door tot in de vroege uurtjes..