Logo KNHS-VNS

Studentenruitersport

Marieke SchildkampMilou Anthonisse

Internationaal

Internationale studentenconcoursen worden volgens een vaste formule georganiseerd. In teams van drie strijden 45 studentenruiters uit verschillende landen met elkaar om de eer en de medailles. Er wordt op voor de studenten onbekende paarden gereden, waarbij zij maximaal 5 minuten de tijd krijgen om aan het paard te wennen. Van de drie ruiters die op hetzelfde paard rijden gaat de beste door naar de volgende, zwaardere, ronde. In de finales staan er een Prix st. Georg dressuurproef met kür op muziek op het programma samen met twee Z/ZZ (1.30/1.35m) springparcoursen. Voor het uiteindelijke resultaat wordt de dressuur- en springuitslag samengevoegd tot een ‘combined’ klassement, zowel per team als individueel.

WUEC

Het meest prestigieuze evenement voor studentenruiters is het officiële World University Equestrian Championship dat om het jaar wordt gehouden. De best presterende Dutch Studentriders van de twee jaren voorafgaand aan het wereldkampioenschap krijgen een uitnodiging voor het A-kader. Pas na een intensief selectieweekend maakt de juryvertegenwoordiger het Nederlandse team bekend. De volgende WUEC staat voor 2014 in de planning.

SRNC

De bekendste mogelijkheid om op studentenconcours te gaan is een SRNC, welke 5 tot 6 maal per jaar georganiseerd wordt. Ongeveer 15 teams uit heel Europa, Canada, de Verenigde Staten en soms zelfs Afrika en Azië nemen deel. Alle paarden worden door het organiserende land beschikbaar gesteld. De formule is vergelijkbaar met de FEI Nation Cups. Ook voor studentenruiters is er aan het einde van het jaar een wereldbekerfinale: de AIEC SRNC World Finals. De zes landen die gedurende het hele jaar de meeste punten hebben behaald komen uit in de Gold League, de overige landen in de Silver League.

CHU en CHIU

In Duitsland is de studentenruitersport professioneel ontwikkeld. Ieder weekend wordt er wel ergens een CHU georganiseerd. Dit zijn nationale studentenconcoursen op hoog niveau. De beste Duitse studentenruiters en -verenigingen strijden jaarlijks om de eer tijdens het Deutsche Hochschul Meisterschaft (DHM). Gelukkig voor Nederland hoort daar ook een gala bij, waarvoor de Dutch Studentriders vaak worden uitgenodigd. Hetzelfde geldt trouwens voor de feestavonden tijdens een gewone CHU.
Een CHIU is een CHU met internationale deelname. Er moeten minstens drie andere landen deelnemen voor het de naam CHIU krijgt. Nederland wordt geregeld uitgenodigd om in Duitsland of Zwitserland aan de start te komen. Ieder land mag in principe een CHIU organiseren, vergeleken met een SRNC zijn er minder regels aan gebonden .

Nationaal

Voor studentenruiters die niet in aanmerking komen voor internationale concoursen bestaat er de mogelijkheid om aan nationale studentenconcoursen deel te nemen. Deze wedstrijden worden ook volgens een knock-out systeem verreden. Studenten kunnen in verschillende klasses en disciplines uitkomen en krijgen 20 minuten de tijd om ‘hun’ paard te leren kennen. Iedereen rijdt individueel, maar aan het einde van het concours is er een prijs beschikbaar voor de beste equipe.

SO

Een nationaal studentenconcours wordt ook wel Steden Ontmoeting (SO) genoemd. Stedenontmoetingen worden in bijna iedere Nederlandse studentenstad georganiseerd door een van de vele studentenruiterverenigingen. Een SO duurt van zaterdagmiddag tot aan het einde van de zondagmiddag. Deelnemers kunnen afhankelijk van hun niveau uitkomen in verschillende klasses voor dressuur en springen. Er wordt veelal op manegepaarden gereden en het sportieve gedeelte wordt afgewisseld met gezellige feesten en borrels. Daarbij bestaat uiteraard voldoende gelegenheid om contacten te leggen met alle andere studentenruiters uit heel Nederland.

VNSK

Het Vereniging Nederlandse Studentenruiters Kampioenschap (VNSK) is het kampioenschap voor de nationale studentenruiters. Door deel te nemen aan minimaal twee Stedenontmoetingen gedurende het academische jaar kunnen studentenruiters zich hiervoor selecteren. Op iedere SO worden afhankelijk van het resultaat VNSK-punten verdiend. De drie beste ruiters per rubriek in het VNSK-klassement mogen dat jaar starten op het VNS Kampioenschap.

Overig

Clinics en trainingen

Regelmatig worden er clinic’s of trainingen georganiseerd voor en door de Dutch Studentriders. Vaak is het de bedoeling dat je hier zelf een paard voor meeneemt, maar dat hoeft niet altijd. Een groepje studentenruiters is afgelopen jaar op bezoek geweest bij oud-studentenruiter Madeleine Brugman, beter bekend als internationaal eventing amazone. Zij gaf een leerzame training op haar eigen crossterrein in Delden. Verder was er nog een crosstraining bij de eveneens internationaal eventing amazone Alice Naber-Lozeman en springtraining bij Egbert van Roekel. Bij de tripalon in Bussloo was een goede reden om uit nostalgische overwegingen alle oude pony’s weer van stal te halen. Zo kon iedereen de goede oude ponytijd nog eens intens herbeleven. Ook wordt er ieder jaar naar het Verre Oosten afgereisd voor een meestal modderig, maar altijd legendarisch, weekend tijdens Military Boekelo.

581524_10150787561081842_1053753525_n548854_10150707263786842_810717980_n296640_10150324431161842_1882571321_n

Houd de agenda goed in de gaten voor nieuwe activiteiten en data! Of mail naar internationaal@studentenruiters.nl als je zelf een goed idee hebt.

Op de pagina van de KNHS-VNS Nationaal valt meer gedetailleerde informatie te vinden over nationale studentenwedstrijden.